НачалоЗдраве и красотаСвойства на етеричните масла. Арома масаж и терапия

Свойства на етеричните масла. Арома масаж и терапия

Може би мнозина не знаят, че арома масажът и ароматерапията не са съвременна мода, а хилядолетна наука, практикувана още от времето на фараоните. В следващата статия можете да прочетете подробно за ползите, които носят етеричните масла за красотата, здравето и духа ни.

Растенията са първите живи организми на земята, появили се в Световния океан преди 3.6 милиарда години под формата на сини микроводорасли. Благодарение на тях възниква земната атмосфера, което е позволило на живота да еволюира и да се развива извън водата, достигайки до невероятното растително и животинско многообразие в наши дни. Хлорофилът способства растенията да произвеждат от слънчевата енергия захари, органични вещества и есенции – ценните вещества, за които ще пишем днес.

СЪДЪРЖАНИЕ

 1. Двойното действие на етеричните масла
 2. Да се научим да ги познаваме по-добре, за да ги използваме по-добре
 3. Свойства на етеричните масла
 4. Техники за използване на етерични масла
 5. Лечебни свойства на етеричните масла

Двойното действие на етеричните масла

Благоуханията на етеричните масла се улавят от мозъка благодарение на свойството за летливост на етеричните масла, които стимулират рецепторните клетки за обоняние. Нанесени върху кожата или вдишани, етеричните масла имат двойно действие.

От една страна те въздействат на кожата чрез енергизиращите и регенериращите си свойства. От друга страна, етеричните масла въздействат върху обонянието, което се отразява върху психичното и емоционално състояние на човека и по този начин спомага за освобождаването от стреса.

Да се научим да ги познаваме по-добре, за да ги използваме по-добре

Задълбоченото познаване на етеричните масла е от съществено значение. Трябва да се знае обаче, че щом в науката има натрупана база положителни мнения по даден въпрос, има и такива данни, които са на обратната позиция. Това води понякога до голямо объркване – както по отношение на имената на растенията, така и по отношение на частите от тях, които трябва да се използват, или в критериите за качество на етеричните масла. Козметиците, както и ароматерапевтите, трябва да използват само автентични продукти, гарантиращи 100% чистота и натуралност!

Натуралната есенция е чист продукт, който се съдържа в растението (есенцията от портокалова кора, например, или розовата вода), а етеричното масло е продукт, произвеждан чрез дестилацията на различни части на растенията, съдържащи есенция. Да вземем например портокала. Имаме три различни продукта от него: есенция, масло от листа и масло от портокалови цветове. Портокаловата есенция е получено директно чрез изстискване на портокаловата кора (нейният оранжев цвят се държи на цитрофлавоноидите и каротиноидите). Маслото от листа се получава при дестилирането на листата и най-младите плодове. Накрая най-ценното – маслото от нероли е екстракт от портокаловия цвят.

Портокал и розмарин

Смолата от маслиновото дърво и смолите на някои други видове растения се отделят по естествен път (смирна, тамян, бензое, амбра). Те могат да бъдат, както под формата на есенция, така и на смолисто вещество. Могат да бъдат дестилирани и да се произведе благоуханно етерично масло със забележителни тонизиращи качества.

Флоралната вода (розова вода, лавандулова вода, вода от портокалови цветове) се получава, след като веднъж от растението вече е извлечено етеричното масло. Формулата: към остатъка след извличане на етеричните масла се прибавя вода, която се вари повторно и  дестилира. Полученият продукт е с по-слаб аромат от етеричните масла и е лесно разтворим във вода. Той е изключително полезен за нежна и чувствителна кожа, подходящ е дори за бебета. Препоръчително е флоралните води да се съхраняват и използват в контейнер с пулверизатор, което гарантира по-добро съхранение и предотвратяване окисляване.

Разпознаване на етеричните растения и масла

За да се избегне объркване относно различните видове етерични масла, е нужно да се знае с точност латинското наименование на растението, от което е извлечено маслото. Първото част от латинското наименование, което започва с главна буква, е името на растителния вид (пр. Lavandula). Второто част от името определя с точност кой е подвида на растението (пр. Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia). Затова е необходимо да се обърне внимание на латинското име, преди да бъде закупено етеричното масло, както и да се потърси консултация с компетентен търговец. Защото съществуват растения – например салвия или мента, чиито подвидове имат съвсем различни ухания и действия. Освен това свойствата и ароматите на етеричното масло зависят и от други характеристики – географско разположение, климатични условия, както и от самата технология на извличане.

Лавандула

Основни принципи за избор и оптимално използване на етерични масла

Изборът на етеричното масло е определящ не само за ефикасността му, но преди всичко и за избягване на възможни негативни ефекти. Изберете добре етеричните масла според вашия биотип. Задължително е предварително да се направи тест чрез нанасяне върху кожата на малко количество от продукта. Външният метод за прилагане на масла чрез масаж, бани и др. не би трябвало да причини никакъв дискомфорт и раздразнения, ако сте избрали подходящия продукт (трябва да се обърне особено внимание при хора с установени алергии). Внимание: Прилагането при бременни жени и кърмачки трябва да се ограничи!

Предпазни мерки:

 • Етерично масло, дори ако е разредено, не трябва да попада в очите или в ушите. Ако етеричното масло попадне в очите, почистете веднага с памук, напоен в растително масло (маслиново масло, олио)
 • Избягвайте да нанасяте етерични масла, агресивни към кожата (мащерка, чубрица, риган, канела, карамфил)
 • Избягвайте етерични масла, познати като предизвикващи алергии
 • Бъдете внимателни през лятото към етерични масла, увеличаващи чувствителността към слънчевата светлина (бергамот, лимон, портокал, грейпфрут, мандарина и други, които се извличат от кори). В никакъв случай не нанасяйте етерични масла, преди излагане на силна слънчева светлина.

Съхранение на етеричните масла

Етеричните масла са краткотрайни и летливи вещества. Съхранявайте ги на тъмно място, защитено от проникване на слънчева светлина. Пазете флакона добре затворен, за да избегнете окисляване.

Свойства на етеричните масла

Качествата на етеричните масла и техните регулиращи свойства върху организма произхождат от синергията на техните съставни елементи. Ще посочим само някои от техните козметични регулиращи свойства, които оказват влияние върху жизненото равновесие.

Релаксиращи свойства

Много от етеричните масла имат успокояващо действие върху нервната система. Те намаляват до голяма степен или дори елиминират резултатите от стреса във всекидневния живот (става дума за портокал, мандарина, градински пелин, риган, иланг-иланг).

Тонизиращи и стимулиращи свойства

Етеричните масла произведени от смоли (бор, смърч и др.), са по принцип тонизиращи и стимулиращи. Такива са и маслата, които съдържат алкохол (линалол от стъбло на роза, цитронелол от розов здравец).

Свойства тонизиращи микроциркулацията

Някои етерични масла (вечно зеленият кипарис, хвойната), вкарвани в кожата чрез масаж или горещи ароматни бани, благоприятстват обновлението на капилярите, на вените и лимфата.

Регенериращи свойства

Регенериращата сила на етеричните масла е съпътствана от активиране на микроциркулацията, обмяна на веществата и регенерация на тъканите.

Техники за използване на етерични масла

Аромамасаж

Масаж

Козметикът прилага изцяло външни техники – с ръце или с помощта на инструменти, позволяващи да се третира външният слой на епидермиса с цел поддържане и разкрасяване. От друга страна, така се доставя удоволствие и на тялото, и на духа. Техниката за масаж с етерични масла има двойно предимство: от една страна подобрява състоянието на кожата, от друга, въздейства позитивно върху психичното и емоционално равновесие.

Начинът на изпълнение е лесен, ефикасен и приятен. Тази техника има тонизиращ и релаксиращ ефект. Етеричното масло или натуралната есенция са разредени в растителни масла или избрани поради техните антиоксидантни въстановяващи свойства. Приемникът, в който се разтваря етеричното масло (например бадемовото масло), по своята съшност е козметичен продукт.

Техника на аромамасажа

 1. Намазване на цялото тяло
  Маслото се нанася с много леки движения, без натиск. Ако натискът е по-силен, ефектът е по-тонизиращ. По-бавният ритъм е по-релаксиращ, а по-бързият е по-тонизиращ. Движенията се правят по специална траектория, която отговаря на енергийните меридиани.
 2. Аромамасаж на гръбначният стълб
  Той е много ефикасен и спомага за „изхвърлянето” на натрупания стрес от нервните центрове по гръбнака. Масажът се извършва с палците и дланите да двете ръце със спираловидни движения отдолу нагоре, по-настоятелно върху натоварените зони, следвайки отново енергийните меридиани.
 3. Аромамасаж на крайниците
  Краката трябва да се повдигнат на нивото на сърцето, за да се улесни кръвообращението. Масажът на ходилата се извършва с дланта на ръката или меката част в основата на палеца върху точките на стъпалото, всяка от които отговаря за отделна част или орган от тялото.
 4. Масаж на слънчевия сплит
  Това е вариант на енергийният ориенталски масаж, при който чрез стимулиране на точките от специални зони се деблокира и хармонизира виталната енергия (ци/чи) и започва отново да циркулира правилно. Прибавянето на етеричните масла, подбрани според конкретния проблем, увеличава значително ефикасността на масажа, носи енергия и възвръща емоционалното равновесие.

Ароматерапия

Ароматерапията е холистично лечение, което използва естествени етерични масла с медицински цели, за подобряване на здравето на тялото, състоянието на ума и духа. Подобрява както физическото, така и емоционалното здраве. Ароматерапията се използва от векове, като напоследък получава все по-голямо признание от науката и медицината.

Ароматерапия

Ароматерапията се прилага чрез вдишване, като маслата се изпаряват във въздуха с помощта на дифузер, спрей или се вдишват, например чрез парна баня. При вдишване, ароматните молекули на етеричните масла се улавят от обонятелните нерви и въздействат на мозъка и особено на амигдалата, емоционалния център на мозъка. Молекулите въздействат на лимбичната система, която е свързана с емоциите, сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, паметта, стреса и хормоналния баланс. По този начин етеричните масла могат да имат нежен, но цялостен ефект върху физическото и емоционалното ни състояние.

Лечебни свойства на етеричните масла

Ароматерапията днес е наука, която се основава не само на вековния опит на човечеството, но също така и на настоящите научни изследвания и проучвания. Етеричните масла се използват за превенция и профилактика на редица заболявания, емоционални разстройства, и преди всичко, за да се запази човешкото тяло в хармонично състояние. Ароматерапия помага да се справят с проблемите на кожата, болка, неразположение, емоционални нарушения, етерични масла много ефективно влияят върху централната нервна система, облекчава депресия, премахва и стреса.

Днес е научно доказано, че етеричните масла има силни антивирусни, антибактериални, антитоксични, успокоителни, както и стимулиращи имунната система свойства. В маслата се съдържат много полезни хранителни елементи, хормони, витамини, минерали, антитела. Поради своята химическа структура, етеричното масло има свойството да прониква през стените на клетките и да им достави храна, кислород, увеличавайки циркулацията на кислорода в клетките и стимулирайки имунната защита.

Терапевтичен справочник за приложение на етерични масла

Тук можете да разгледате при какви болестни състояние и симптоми действат положително етеричните масла:

 • Апетит – подобряване – розмарин, бял равнец, салвия, кориандър, резене, мандарина, лимон
 • Апетит – потискане – лимонова трева, пачули
 • Афти – бял равнец, хвойна, мащерка, роза
 • Безсъние – лавандула, хвойна, герания, иланг-иланг, мащерка, портокал, копър, босилек
 • Висока температура – лимонова трева
 • Гадене – мента, лимонова трева
 • Гастрит – бял равнец, хвойна, салвия
 • Главоболие – лавандула, мащерка, портокал, бял равнец, розмарин, кориандър, босилек, мента, лимонова трева, роза
 • Грип – мащерка, чаено дърво, бергамот, лимонова трева, роза
 • Гърло – възпаление – салвия, бергамот, чаено дърво
 • Дезодориране – пачули
 • Дезинфекция на въздуха – бергамот, чаено дърво, мащерка
 • Дихателни пътища – възпаление – бял равнец, лавандула, бергамот, салвия, исоп, резене, мандарина, копър, евкалипт, роза, чаено дърво
 • Запек – резене
 • Зъбобол – бял бор, мащерка, босилек, мента, роза
 • Кашлица – розмарин, бял бор, салвия, исоп, резене, мандарина, босилек, лимонова трева, евкалипт, копър, хвойна, мащерка
 • Кожа – обрив – бял равнец, розмарин, бял бор, хвойна, салвия, босилек, роза
 • Кожа – сърбеж – мента, хвойна, герания, мащерка
 • Кожа – акне – бергамот
 • Кожа – гъбични болести – мащерка, салвия, лимон, лимонова трева
 • Кожа – дерматит – хвойна
 • Кожа – екземи – бергамот, мащерка, бял бор, салвия, исоп, босилек, лимон
 • Кожа – суха – лавандула
 • Колики – бергамот, резене, босилек
 • Колит – бял равнец, хвойна, салвия
 • Копривна треска – мента
 • Коремни болки – салвия
 • Кръвно налягане – високо – хвойна, герания, иланг-иланг, копър
 • Ларингит – бял бор, хвойна, мащерка, копър, босилек, мента, евкалипт
 • Лумбаго – бял бор, хвойна, евкалипт
 • Метеоризъм – бял равнец, бергамот, резене
 • Мигрена – бял равнец, розмарин, лавандула, герания, мащерка, копър, босилек, мента, роза
 • Мускулна треска – босилек
 • Мускулни болки – розмарин, бял бор, мента, лимон
 • Натъртване – розмарин, лавандула
 • Невралгии – бял бор, хвойна, мащерка, мента, евкалипт
 • Нервна възбуда – лавандула, бергамот, иланг-иланг, мента
 • Нервна преумора – лавандула, босилек
 • Нормализиране на сърдечния ритъм – портокал
 • Общо укрепване – розмарин, лавандула, хвойна, мащерка, салвия, резене
 • Освежаващо – портокал, мандарина, лимонова трева
 • Отоци – хвойна, роза
 • Подагра – розмарин, бял бор, лавандула, хвойна, евкалипт
 • Пресипналост – исоп, лимон
 • Преумора – роза
 • Пролетна умора – босилек
 • Простудни болести – бял бор, лавандула, мащерка, мента, лимон, лимонова трева, евкалипт, роза
 • Псориазис – бергамот
 • Пърхот – розмарин
 • Рани – за по-бързо зарастване – бял равнец, розмарин, бял бор, бергамот, мащерка, исоп
 • Ревматични болки – кориандър, мента, лимон
 • Регулиране на потната секреция – салвия
 • Репелент за отпъждане на насекоми – лимонова трева, лавандула
 • Сенна хрема – мащерка
 • Синузит – лимон, босилек
 • Сливици – възпаление – евкалипт
 • Слънчеви изгаряния – герания
 • Стимулиране на мозъчната дейност – лавандула
 • Стомах – болки – бял равнец, мента
 • Стомах – киселини – бял равнец
 • Стомах – стимулиране на храносмилането – салвия, копър, мандарина
 • Стомашно-чревни болки – кориандър
 • Тонизиращо – герания, роза
 • Ужилване – мащерка, евкалипт, лавандула, лимон
 • Уртикария – мащерка
 • Уста – дезинфекция – розмарин
 • Уста – свеж дъх – хвойна, исоп, кориандър, резене, копър, мента
 • Уста – напукани устни – бял бор
 • Уста – парадонтоза – салвия, роза
 • Херпес – розмарин
 • Хрема – босилек, мента, евкалипт, роза, чаено дърво
Подобни статии

Най-четени