НачалоЗдраве и красотаМасажът – лечение и профилактика от Древността

Масажът – лечение и профилактика от Древността

Масажът - безспорно това е начин на лечение и профилактика на заболявания. Същността му се състои в механично въздействие със специални техники върху повърхността на тялото или някой орган. Масажът се прави предимно с ръцете, но има и апаратен масаж, който се извършва с помощта на специални инструменти.

Масажът е научно обоснован, доказан с хилядолетна практика и е едно от най-физиологично оздравителните средства за човешкия организъм. Той се използва както за превантивна мярка за цялостното укрепване на организма, така и в различни области на медицината – хирургия, ортопедия, гинекология, вътрешни болести, неврология.

Лечебният масаж може да се използва като самостоятелен метод, но може да се използва и в комбинация с други методи за лечение. С медицински цели масажът може да се извършва само с лекарско предписание. С помощта на масаж може да се облекчи умората, но могат и да се подготви тялото за голямо физическо натоварване, така че от масаж се нуждаят спортистите, също така и хората от тези професии, които се характеризират със значителен физически и психически стрес. Масажът е препоръчителен за всички здрави хора, но в зависимост от възрастта и реактивността на нервната система, подходът към всеки пациент трябва да бъде строго индивидуален. За по-възрастните и немощни хора, масажът трябва да отнеме по-дълго време и да не бъде толкова интензивен, като не всички техники за масаж са подходящи. Масажът е широко използван с хигиенни и козметични цели.

Масажът в Древността

Масажът е бил използван в най-ранните етапи на развитието на народната медицина. Очевидно е, че поглаждането, търкането, мачкането на възпаленото място, първоначално е било чисто инстинктивно. Дори в Древността масажът е бил известен като средство за лечение. От най-древните времена масажът е бил част от лекарското изкуство. Масажните техники, са били описани за пръв път от индийците и китайците. Китай започва да прилага масажите в третото хилядолетие пр. Хр. Тогава масажът е бил използван за лечение на ревматизъм, изкълчвания, премахване на умора, мускулни спазми, и др. При това, правейки масаж, китайците триели с ръцете си цялото тяло, с леко стискане на мускулите и специални издърпване на ставите.

В един от първите медицински трактати на Древна Индия, известен като Аюрведа (дълбоко свързан с Индуизма и Будизма), подробно са описани масажните техники, използвани от индийците при различни болести. При тези техники се масажира цялото тяло – от горните крайници до стъпалата. Индийците първи комбинират парните бани с масаж. По време на масаж в банята, на железен котлон се излива малко вода, която се изпарява и прониква в кожата на всеки човек. Когато тялото е достатъчно отпуснато, масажираният ляга на пода, а двама служители, по един от всяка страна, с различна сила разтриват релаксираните мускули на крайниците, а след това масажират корема и гръдния кош. След това, човекът се обръща и се прави масаж на задната част на тялото. И в Индия, и в Китай, масажът е бил провеждан от духовни служители. В допълнение, тези страни са създали училища, които преподават техники за масаж. В древен Китай, били положени началата на превантивната медицина. Там, в почти всички провинции били създадени медико-гимнастични училища, където били обучени лекарите, които притежавали до съвършенство техника за масаж и лечебна гимнастика. В Северна и Южна Америка, и в Африка, също правели примитивни масажи. Туземците прилагали много прости техники за масаж при повече заболявания. Установено е, че преди много векове, масажът е бил използван като лекарство от хората, живеещи на островите в Тихия океан.

Китайски масаж

Масажът е използван и в древен Египет, Абисиния, Либия, Нубия. Той бил известен в тези страни още през 12 в. пр. Хр. В Египет, масажът бил комбиниран с влиянието на банята. Никой не излизал от банята, ако не е бил подложен на масаж. Човекът бил разтриван, разтяган, мачкан, стискан с ръце по различни части на тялото. Масажирали се всички стави. Отделно от това са масажирали ръцете – огъване, разтягане на различни стави на цялата ръка, след това всеки пръст поотделно, а след това предмишниците, раменете, гърдите, гърба, с огъване в различни посоки. В допълнение на огъване, стречинг и масаж на ставите, използвали са размачкане и разтриване на всички останали мускули. Съдейки по изображенията, които са оцелели от древните барелефи и на някои египетски папируси, можем да заключим, че асирийци, персите, египтяните не са били само запознати с масажа, но и го използвали за терапевтични цели. Така, по време на разкопките на гробниците на египетски командир е бил открит папирус, изобразяващ основни техники на масажа – разтриване на прасеца, разтриване на стъпалото, потупване на мускулите на гърба и седалищните мускули.

От Египет, масажът се разпространява широко в древна Гърция, където в комбинация с гимнастика заема важно място в изкуството за лекуване на заболяванията. Масажът е считан за един от основните елементи на гръцката медицина. Неговата употреба е задължителна. В Одисея на Омир, се разказва как Цирцея разтрива Одисей в банята с масла и кремове, а жените търкали тялото на войниците преди битка. В древните барелефи изобразяващи Одисей, се показват масажни техники, използвани от древните гърци. Такива добре известни гръцки лекари, като Херодикос и Хипократ описват в детайли много техники за масаж. Тогава, масажът е бил използван с хигиенни и медицински цели (за лечение на заболявания на ставите и размествания). Хипократ (459-377 г. пр. Хр.) емпирично проверява всичките теоретични положения за масаж. В своите творби, той пише: „… артикулацията може да се стегне и отпусне с масаж. Триенето причинява свиване или релаксация на тъканите, което води до загуба на тегло или пълнота, сухо и често триене стяга, а меко, леко и умерено удебелява тъканите“.

В Древна Гърция, масажът е бил провеждан в баните, в съчетание с физически упражнения с активен или пасивен характер, с втриване на масла и кремове. В Древна Гърция се придава голямо значение на масажа и смятат, че той следва да се прилага не само в медицината, но също и в бита и спорта и го включват в училището и армията. Там съществували специални салони за грижа за кожата на лицето и ръцете, в които са правели хигиенични и козметични масажи.

Етимология на думата „масаж“

Произходът на думата „масаж“ е интересен и спорен. Думата идва от френското massage – „триене при месене“, което от своя страна идва или от арабската дума مَسَّ (massa), което означава „докосване, усещане“, или от португалското amassar – „меся“, от латинското massa, което означава „тесто“, или от гръцкия глагол μάσσω (massō) – „да боравя, докосвам, да работя с ръце, да меся тесто“.

За разлика от това, древногръцката дума за масаж е anatripsis, а латинската е frictio.

Подобни статии

Най-четени