Когато стъпите на южноафриканска почва, не си тръгвайте, преди да сте се насладили на fresco braai, тъй като храната на барбекю, е част от културното изживяване там. Последвано от традиционният melktert (пълнен тарт, с яйчен крем), а ако искате и питие, с което да завършите, то тогава чаша Amarula (ликьор), ще свърши добра работа.
Не си тръгвай от Южна Африка, преди да сте опитали:
- Biltong и Droewors
Сушенето е метод, използван от местните Африкански племена преди хладилникът да бъде измислен, с цел запазване на месото. Обикновено направени от говеждо месо или дивеч, като планински скакач – biltong (тънко нарязано, сушено месо) и droewors (сушена наденица) се ядат, като мезе. Месото се кисне в оцет, сол, захар и подправки, като кориандър, чесън и черен пипер. След което, се окачва за да изсъхне. Готовият продукт е високо оценен, поради високото съдържание на протеин и ниско съдържание на мазнини. Днешните производителите на biltong и droewors, добавят подправки, като чили, чесън и използват различни меса, като щраус и дива свиня.
- Boerewors (селска наденица)
Това е традиционна южноафрикански вид наденица, приготвена от говеждо месо, смесена със свинско или агнешко месо и подправки. По традиция, boerewors се сервира в навита, спираловидна форма и се приготвя на барбекю. Думата boerewors, произлиза от африканската и холандска дума boer (фермер) и wors (наденица).
- Кейптаун къри
През 17-ти век, холандците и французите превзимат Кейптаун и се заселват, докарвайки роби от Индонезия, Индия и Малайзия, редом с техните подправки и традиционни готварски методи. В комбинация с местните продукти, ароматни подправки, като канела, шафран, куркума и чили, създават благоуханното къри и яхния, които са популярни в района и до днес.
- Пудинг от Слез
Внесен от Холандия, пудингът от Слез е сладък и лепкав, с текстура на гъба. Приготвя се с кайсиево сладко и се сервира полят с горещ, сметанов сос. Този десерт е отговорът на Южна Африка на британският лепкав, тофи пудинг, сервиран в много ресторанти, но предимно приготвян у дома, като неделен обяд.
- Chakalaka и Pap
Chakalaka и pap са задължителни за всяка южноафриканска маса за вечеря. Chakalaka е вегетарианско ястие с лук, домати, чушки, моркови, боб и подправки, което в повечето пъти, се сервира студено. Pap, произлиза от английската дума porridge (в превод овесена каша). Подобно на американското едро, овесено брашно, това ястие се приготвя от нишесте и бяла царевица. Chakalaka и pap, често се сервират заедно, заедно с месо на барбекю, хляб, салата и яхния.
- Braai/Shisa nyama
За да опитате истинският вкус на Южна Африка, автентичното Braai/Shisa nyama (в превод изгори месото) е невероятно изживяване, което в никакъв случай не трябва да пропускате. Braai произлиза от градчетата на Йоханесбург, от месари, които в почивните дни, поставят барбекю пред магазините си, за да приготвят месо и да го продават на улицата. Сега, местните общности се събират на braai, през почивните дни и се хранят заедно. Потопете се в местната атмосфера, слушайте музика и опитайте от месото, което се предлага, обикновено включва свинско, пилешко, говеждо, агнешко месо и колбаси – не е подходящо за вегетарианци.
- Bunny chow
Стрийт фууд-а стана популярен в Южна Африка и вече превзима пазара в Лондон. Издълбаните хлябове, напълнени с пикантно къри, са първоначално създадени от имигрантска, индийска общност в Натал, намираща се в покрайнините на град Дърбан. Ястието е служило за обяд на работниците. Опитайте вариациите с пилешко, свинско или вегетарианско, с леща и боб.
- Amarula Don Pedro
Този десертен коктейл, е приготвен от южноафрикански Amarula – крем ликьор, направен от местния плод марула, комбиниран със сладолед. Можете да го намерите във всеки бар или да си закупите бутилка Amarula, от безмитната зона.
- Bobotie
Друго ястие, което се смята, че е донесено в Южна Африка от азиатски заселници, е Bobotie. Сега, то е националното ястие на страната и се приготвя в много ресторанти и домове. Мляно месо се задушава с подправки, най-често къри на прах, билки и сушени плодове. След това, се покрива със смес от яйце и мляко и се пече, до златисто.
- Melktert
Подобно на британската яйчена тарталета или португалската pasteis de nata, melktert се приготвя от тестена формичка за сладкиши, с пълнеж от мляко, яйца и захар, сгъстени с брашно. По традиция, готовият тарт, се поръсва с канела. Истинска южноафриканска храна за душата. Сервира се, като десерт и можете да го намерите в много пекарни.