НачалоМеста и пътуване5 храни, които да опитате в Йордания

5 храни, които да опитате в Йордания

От миризмата, която идва от пазарите до захарните десерти, в Йордания винаги можете да подхванете разговор за храна. Тя е част от историята на страната. Sahtain wa Afiyah е израз, който местните използват, когато храната е сервирана. Буквално означава „Желая ти здраве и благополучие“ и се използва за приканване на гостите да се наслаждават на храната. Насладете се на здравословната кухня на една страна от Близкия Изток, като търсите ястия, които след това можете да пресъздадете у дома.

Не напускайте Йордания без да сте опитали…

  1. Мезе

Мезето е вкусна комбинация от хумус, баба гануш (mutabbal), сос с люта чушка (mohammarra) и всичко друго, в което може да се топне хляб. Освен че е подходящо за вегетарианци, мезето е вкусно, здравословно и дава много възможности, което означава, че вероятно няма да имате нужда от основно ястие. Няма как да отидете в арабски ресторант в Йордания и да не започнете храненето си с мезе, а и няма да поискате.

Мезе от Йордания

  1. Мансаф

Йордания е мултикултурна страна, но ако има едно нещо, което обединява всички, това е мансафа. Богат и обилен микс от ориз, агнешко и рехидратиран йогурт, който се сервира за всеки специален повод. За да усетите магията на мансафа, трябва да отидете в пустинята. Бедуините традиционно ядат това ястие, поставено в голяма чиния, само с помощта на дясната си ръка, а лявата им ръка – стои зад гърба.

  1. Зарб

Състои се от агнешко или пилешко месо, понякога билки и зеленчуци, заровени в горещи въглища под пясъците на пустинята. Когато стане време месото да излезе на повърхността, пясъкът се почиства, капакът се повдига и страхотните аромати се разнасят из въздуха. Докато някои неща в подготовката са се променили с времето, то месото все още се отделя от костта, както преди стотици години.

  1. Маслини и фурми

Хилядите палмови дървета около пустинните зони на Йордания дават безкрайни разновидности от фурми, включително фурми от Финикова палма, смятана за кралица на фурмите.

Географски погледнато, околната среда на Йордания дава на маслините добре балансиран вкус, което ги прави перфектна добавка към обикновените ястия. Можете да поръсите вашата салата със зехтин, да го смесите с хумус, цедено кисело мляко или просто да топнете парче хляб в купа с вкусен зехтин.

  1. Нещо сладко

Немислимо е да приключиш хранене в Йордания, без някакъв сиропиран десерт. Надникнете през прозореца на някоя сладкарница и ще видите планини от баклави, красиво подредени върху стоманени плочи. Сладкиши във формата на диамант и малки птичи гнезда от вермичели, напълнени с печени фъстъци и поръсени със сироп. Големи оранжеви дискове кюнефе – десерт, направен от печено сирене и грис, поръсен с розова вода преди да бъде нарязан и пакетиран, придружени с „warbat bil ishta“ сладкиши, пълни с гъст крем.

Баклава от Йордания

Подобни статии

Най-четени