НачалоИнтересноЗащо някои понасят лютите храни по-добре от други?

Защо някои понасят лютите храни по-добре от други?

Всички имаме приятел, който вечно не е доволен от количеството червени чушки в пицата си, лютия сос в такоса си или пикантността на кърито си. По същия начин вероятно можете да назовете и името на приятел, който не понася всичко изредено. Какво кара едни да търсят лютивите нотки, а други да ги избягват на всяка цена? Дали е въпрос на гени или на психология?

Учените не са сигурни какво позволява на едни хора да поглъщат хабанеро салца като вода, но вероятно причината не е една, а по-скоро става въпрос за комбинация от няколко фактори.

От една страна, някои хора може би са родени с по-слаба чувствителност към пикантните вкусове. Това е така, защото лютото се улавя от сензорния рецептор TRPV1. Той представлява малък протеин, който се открива в отговор на физическа температура, но също така на огнени молекули като капсаицина. Ето защо като отхапете халапеньо, имате чувството, че езикът ви гори. Учените знаят, че гените играят роля при производството на TRPV1 и то варира при различните хора, така че е напълно възможно различните разновидности на рецептора да отговарят в по-голяма или в по-малка степен на лютото.

Има значение и колко използвате TRPV1 рецепторите си. Много изследвания установяват ефект на обезчувствяване при хора, които ядат много капсаицин – веществото, което прави чушки наистина люти. При тях се налага да ядат дори повече капсаицин, за да усетят същата степен пикантност.

С други думи, вероятно е хората да имат по-висок праг на поносимост към лютото, именно защото редовно се хранят с пикантна храна. Ако сте сред тях – единственото спасение се вас се казва… срирача – вид тайландски лютив сос!

Люти подправки

Друга теория допуска, че причината не е в безчувствеността, която хората изпитват към лютото, а просто обичат вкуса. Ако сте израснали в семейство, където редовно хапвате тамале или къри, е възможно да сте се научили да се наслаждавате на вкуса. А горещите нотки може просто да бъдат истинско влечение за вас. Попитате ли истински любител на лютото, дали го усеща, най-честият отговор ще бъде „Разбира се, нали заради това си поръчах това!“.

Някои психолози наричат този феномен „приятен мазохизъм“. Подобно на влакчетата на ужасите, те са безопасен начин да извършите нещо опасно. Проучване свързва влечението към лютото към определен личностен тип хора. Сред изследваните лица, повечето, които са заявили, че обичат люто, се установява, че са тип хора, търсещи силни усещания.

Така че, ако поносимостта ви към пикантните вкусове е висока, причината може да се дължи от части на гените ви или заради постоянното присъствие на лют сос в хранителния ви режим, който намалява чувствителността ви, но най-голямата вероятност е защото сте се научили да се радвате на парещото гъделичкане по езика.

Подобни статии

Най-четени