НачалоИнтересноПравилото за петте секунди – наука или хранителен мит?

Правилото за петте секунди – наука или хранителен мит?

Когато изпуснете храна на пода, наистина ли няма проблем да я вдигнете в рамките на 5 секунди и да я изядете? Този разпространен хранителен мит предполага, че ако храната е прекарала по-малко от няколко секунди на пода, мръсотията и микробите не разполагат с достатъчно време да я замърси. Учени се заеха да открият истината.

Въпреки че „5-секундното правило“ не изглежда като належащ проблем за разискване от учените, смятаме, че си струва да се изследват хранителни митове като този, защото той формира представата ни кога е безопасно да ядем храната си.

И така, критично определящи ли са тези 5 секунди, през които храната ви е прекарала на пода за евентуално хранително натравяне? Едва ли може да се даде еднозначен отговор на този въпрос. От какво зависи? Естествено от колко мръсен е този под.

Проучвания

Трудно е да проследим произхода на често цитираното правило, но проучване от 2003 година установи, че 70% от изследваните жени и 56% от изследваните мъже са чували за него и жените са по-склонни от мъжете да изядат храна, която са изпуснали на пода. Но какво ни казва науката?

Най-ранният доклад за правилото принадлежи на Джилиан Кларк – студентка в гимназията, която е искала да участва в програма на Университета в Илинойс. Кларк и колегите ѝ заразяват под с плочки с бактерия, след което поставят храна върху тях няколко пъти. Те установяват, че бактериите са се прехвърлили от плочките върху желирани мечета и бисквитки в рамките на 5 секунди, но не съобщават конкретно количество от бактерията, която е успяла да зарази храната.

През 2007 година лаборатория в университета Клемсън публикува изследване в Journal of Applied Microbiology. Учените са искали да разберат дали дължината на времето, през което храната е била в пряк контакт със заразената повърхност, има връзка с количеството бактерии, които се прехвърлят върху храната.

Те заразяват квадратни плочки, килим и дърво със салмонела. Пет минути след това, поставят хляб на заразената повърхност за 5, 30 или 60 секунди, след което проверяват количеството бактерия, което се е прехвърлило върху храната. Те повтарят процедурата, след като бактерията е престояла за 2, 4, 8 или 24 часа на пода.

Откриват, че количеството бактерии, прехвърлени върху всеки вид храна, не зависи особено много от времето, през което тя е била в контакт със замърсената повърхност – без значение дали става въпрос за секунди или за цели минути. От по-голямо значение е цялостното количество на бактериите по повърхността. Освен това е важно повърхността от какви материали е съставена. Например, килимите изглежда са по-добро място, върху което да изпуснете храната си, в сравнение с дървото или плочките. Когато килим бил заразен със салмонела, по-малко от 1% от бактерията се прехвърлила върху храната. Но когато храната е била в допир с плочка или дърво, прехвърлилите се бактерии са между 48% и 70%.

Изводи от проучванията

Трябва ли да ядете храна, паднала на пода? От безопасна хранителна гледна точка, ако имате милиони или повече клетки върху повърхност, 0,1% са достатъчни, за да ви заразят. Освен това, определен тип бактерии са изключително болестотворни и е необходимо малко количество, за да ви разболее. Например, 10 или по-малко клетки от силно заразната бактерия Ешерихия коли може да причини тежки заболявания и смърт на хора със слаба имунна система. Но шансът тази бактерия да се намира върху повечето повърхности е много ниска.

И не само изпусната храна на пода може да доведе до бактериална зараза. Бактериите се пренасят по различни „пътища“, сред които са суровите храни, влажните повърхности, мръсни ръце, по кожата или от кихане и кашляне.

Ръцете, храните и приборите могат да бъдат носител на индивидуални бактериални клетки или колонии от клетки, които се съдържат в защитен слой, който осигурява защита. Тези микроскопични слоеве от наслагвания с бактерии са известни като биофилм и се намират по повечето повърхности и предмети.

Бактериалният биофилм може да бъде убежище за бактериите дълго време и е трудно да бъде изчистен. Тези бактерии имат повишена устойчивост срещу дезинфектиращи препарати и антибиотици в сравнение с бактериите, които се развиват самостоятелно.

Заради това, следващия път, когато обмисляте да изядете онази вкусна хапка, която сте изпуснали на пода, шансовете са на ваша страна да не се разболеете. Но в редки случаи по нея ще има микроорганизми, които ще ви заразят, заради това може би по-добрият вариант е да не рискувате.

Проучванията и здравият разум съветват, че е най-добре да пазим ръцете, приборите и повърхностите около нас чисти.

Подобни статии

Най-четени