НачалоДом и градинаОтгледайте си суперхрана - боровинки

Отгледайте си суперхрана – боровинки

Все повече хора отглеждат свои собствени плодове и зеленчуци, така че защо не опитате и вие? Експерт градинарят Кей Магуайър показва как да си засадим боровинки. В саксии се отглеждат съвсем лесно.

Сладки, сочни и чудесно узрели – трудно е да замените вкуса на пресните, току-що набрани боровинки от вашата градина.

Започнах да се занимавам с градинарство още като дете, помагах на баща ми. Тридесет години по-късно и двамата не спираме с това хоби – той в неговата градина, аз в задния ни двор, а до мен са децата ми. Какво по-голямо доказателство, че започнеш ли веднъж сам да отглеждаш храната си, е много трудно да спреш.

За да го правите, не е нужно да имате голям двор или градина. Има начин да отглеждате плодове, зеленчуци и подправки съвсем лесно в саксии. Така че всеки може да го направи, без значение къде живее.

Едва ли е нужно да обясняваме каква е ползата от домашно отгледаната храна – тя е съвсем прясна, без химикали и не е внесена от чужбина, увита в найлон и държана с дни наред по рафтовете. А и така ще може да отгледате по-редки сортове,каквито трудно ще намерите в магазините.

Стъпка по стъпка

Боровинките са идеални за засаждане в саксия, тъй като се нуждаят от песъчлива, влажна и кисела почва, за да виреят добре. В саксията ще може да им осигурите всичко необходимо. Ще изглеждат страхотно. Боровинките не са евтини, така че си струва да ги отглеждате сами.

Ще ви трябват

 • Саксия с диаметър поне 30 см.
 • Песъчлив компост без варовик (трябва да е с по- висока киселинност)
 • Дрениращ материал, като например натрошени керамични парчета, камъчета или полистирен
 • Дребен чакъл
 • Младо боровинково растение
 • Мрежа
 1. Покрийте дъното на саксията с дрениращия материал, за да може водата да се отича безпрепятствено. Смесете компоста с дребния чакъл. Ако не е песъчлив, добавете и пясък в съотношение 1:2. Напълнете саксията до половината.
 2. Полейте добре растението преди да го пресадите. При пресаждането трябва да внимавате да го покриете с компост до същото място, както е било в първата саксия. Допълнете с компост и го притиснете.
 3. Поливайте боровинката редовно, компостът не бива да изсъхва, за да може да се вкорени по-лесно.
 4. Щом се появят плодчетата, покрийте растението с мрежа, за да го опазите от птиците. Мрежата трябва да е на поне няколко сантиметра от боровинките, иначе птиците просто ще ги изкълват през нея.

Боровинки

Съвети за успех

 • Реколтата от боровинки ще е по-богата, ако засадите два сорта и държите растенията едно до друго, за да се опрашат кръстосано.
 • Винаги използвайте песъчлив компост. Ако не намерите, го смесете с пясък.
 • Сложете боровинките на завет и на слънчево място.
 • През първата година откъснете плодчетата още на пъпки, за да позволите на растението да развие силни корени и да роди повече на следващата година.
 • Ако можете, поливайте боровинките с дъждовна вода. През лятото сложете чиния под саксията, за да запазите влагата.
 • Не подрязвайте растението през първите две години. Започнете от третата година, като го правите през зимата. Махнете четвърт от старите израстъци и намалете слабите наполовина.
Подобни статии

Най-четени