НачалоЗдраве и красотаКак помагат хранителните добавки за отслабване?

Как помагат хранителните добавки за отслабване?

Днес вече никой не поставя под съмнение помощта, която могат да окажат хранителните добавки като допълнение към диета за отслабване или за поддържане на определено тегло. Ако прочетете внимателно статията и се вслушате в съветите, ще се убедите, че с хранителни добавки може наистина да постигнете трайни резултати във вашата диета.

Всички хора които имат „излишни” килограми, имат право на отслабване в допустимите граници на тяхната физиология, генетика и здрав разум.

В „Предписания за диагностика, превенция и лечение на наднорменото тегло“ експертите цитират немалко контраиндикации на драстичната загуба на тегло – патологични състояния от рода на инфекции, депресии, сериозни проблеми, свързани с хранителното поведение (анорексия, булимия). Отклонения се забелязват у бременните или кърмещи жени, възрастните хора и най-вече тези, които желаят да отслабнат не е в разумни граници и без предпазни мерки по отношение на здравето.

Искате да отслабнете? Трябва да вземете съзнателно решение!

Може би звучи парадоксално, но диетата „чудо“ наистина съществува! Според изследванията 85% от диетите – независимо от метода си, действат, но през първите два месеца. Тази ефективност обаче е подвеждаща и не отговаря, както на добрата форма, така и на здравето. Същите тези изследвания показват, че 90-95% от хората, които са се подлагали на диета, възвръщат първоначалното си тегло в рамките на следващите две години и качват средно по 3 кг.

Резонен е въпросът каква е правилната стратегия, за да помогнете на вашето тяло да отслабне, без да се подлагате на опасност за здравето и най-вече – без да възвърнете след диетата старите си килограми. Отговорът изглежда лесен, а рецептата – проста: подходящо хранене – разнообразно и балансирано, придружено от физическа активност, практикувана редовно, медицинско наблюдение. Към това задължително трябва да се прибави адекватният принос на хранителните добавки. Само така може едновременно и да отслабнеш, и да задържиш добрата си форма.

Анархичните ограничения или диетите „чудо“ не са препоръчителни. Правилното отслабване означава преди всичко постепенна загуба на наднормено тегло, като същевременно се заменя начинът на хранене с един по разумен и балансират хранителен режим. За да бъде ефикасно последното в дългосрочен план, нещата трябва да бъдат строго персонализирани, да не бъде забранено удоволствието от храненето, с други думи – да се подържа едно определено ниво на съзнателност във всичко. В действителност, за да бъде избегнат ефектът на „йо-йо“, преди всичко трябва да послушаме себе си.

Хранителни добавки

Кои хранителни добавки подпомагат отслабването?

Хранителните добавки, свързани с отслабването, трябва да бъдат считани за необходима помощ за вас, ако желаете да намалите теглото си. При естественото условие, че те са част от една цялостна програма за отслабване (физическа активност, подходящо хранене, анализ на хранителните навици) и при правилно дефиниране на техните реални нужди (намаляване на приема на калории, за да се дренира организмът) Хранителните добавки, които имат висока степен на полезност в диета, свързана с загуба на тегло, са минералните соли и олиго елементите и витамините, тъй като те позволяват да се избегнат възможните дефицити, предизвикани от минималния прием на калории.

Твърде рестриктивните диети, предписвани преди години, днес са все повече и повече отричани. Това се дължи на факта, че тяхната полезност е доста оспорима (тъкмо те често благоприятстват всеизвестният ефект „йо-йо“) и водят до сериозни дефицити.

Хората които сами решават и се подлагат на диета, често изключват от хранителния си режим тъкмо тези вещества, които представляват основен източник на енергия – например минералите, витамините и други незаменими елементи. Такъв е случаят с мазнините (за основни мастни киселини или мастноразтворимите витамини, като витамин Е), червеното месо (за витамини от група B – точно B6 и B12) и продукти, съдържащи нишесте и скорбяла (за витамин В1 и магнезия).

Нискокалорична диета за един по дълъг период налага допълнителен прием на минерали и витамини по време на курса и цялата диета. Желателно хранителните добавки да поддържат равновесието между различните витамини и минерали. Изследванията показват, че диетите доставят по-малко от 1400 kcal на ден, които покрива към 60% от задължителните дози от витамин В1, В6, В12 и В9. Диетата налага и недостатъчен прием на минерали (желязо, цинк, магнезий)

Дори диети, които не са толкова рестриктивни, могат да доведат до определени дефицити на витамин Е и на основните мастни киселини, тъй като основната цел е да се намали приемът на калории и да се понижат липидите.

Хранителните добавки включват по-голямата част от витамините и минералите, необходими за ежедневният прием и незаменими дори извън периода за отслабване.

Ако здравословното хранене и редовната физическа активност са истински гаранции за поддържането на добра форма, хранителните добавки, свързвани с процеса на отслабване, могат да помогнат на някой от хора, при условие че са адаптирани към техния начин на живот и техния индивидуален профил.

Хранителни добавки, които понижават апетита

Това са растителни субстанции, извлечени от растения, водорасли и плодове. Най-често съдържат влакнини или смола, които благоприятстват усещането за ситост, без да натоварват стомаха. Между тези растения и плодове откриваме морско водорасло, рожков, смола от гуар, а така също и ябълката и лимоните.

Как действат добавките, които понижават апетита?

Тези водорасли или растения съдържат влакнини, които могат да абсорбират водата и да увеличат между 50 и 100 пъти собственото си тегло. Резултатът: когато се приемат тези растителни субстанции под формата на прах или капсули заедно с чаша вода, те се подуват в стомаха, увеличават обема си и успокояват усещането за глад, без да предизвикат странични действия.

Малките плюсове на добавките, които понижават апетита

Макар ефектът да не трае вечно, тези желатинови субстанции действат много добре в случай, че ги смесите с млека или компоти без захар (заради пектина). Някои от тях са богати на минерали и олиго елементи (например морското водорасло е богато на йод, който ускорява енергийния метаболизъм посредством посредничеството на тироидните хормони).

Предпазни мерки

В излишък те могат също да бъдат отговорни за появата на метеоризъм или диария.

Таблетки

Хранителни добавки – антимазнини

В тази категория влизат два вида съставки:

  • тези, които ускоряват или модифицират енергийния метаболизъм: увеличаване на термогенезата чрез кофеина на зеления чай или гуараната, чрез матеина на чая мате или зинефрина на лимона гуарантиум; ограничаване на нивото на инсулин (хормон, складиращ излишъка от захари в резервни мазнини) посредством хрома;
  • тези, които намаляват храносмилателната абсорбация на мазнините, ограничаващи действието на ензимите; които се занимават с липидите – такъв е случаят с животинските фибри (хипозана – екстракт от черупката на ракообразно).

Начин на действие на хранителните добавки – антимазнини

Придружени от физическа активност, първите подпомагат енергийното равновесие, полезно за физически упражнения и за поддържането на добра форма, докато вторите позволяват да не се самообвинявате, ако сте си хапнали по изключение малко повечко.

Предпазни мерки

Тези продукти няма да стопят мазнините, ако не са придружени от физическа активност и нов хранителен режим. При вторите излишъкът може да подсили дефицитите от мастноразтворими витамини и основни мастни киселини. По време на тяхната употреба е препоръчително да следвате указанията на упътването.

Хранителни добавки, които подпомагат детоксикацията

Можем да разграничим два типа съставки, които подпомагат организма при детоксикация:

  • „прости” диуретици, които благоприятстват елиминирането на шлаките: пр.дръжките на черешата, брезата, зеленият чай.
  • „дрениращи”, които улесняват намаляването на задържаната вода – честа причина за възпалителен процес като целулита. Тук влизат спиреята, гроздовите джибри.

Начин на действие на хранителни добавки, които подпомагат детоксикацията

Богати на фланоид (той благоприятства клетъчните процеси) и на минерални соли като калий (те активират работата на бъбреците), някои растения като гроздовите джибри и спиреята притежават локално, пречистващо действие.

Малките плюсове на хранителни добавки, които подпомагат детоксикацията

Те могат да отговарят на специализирани изисквания, като например локалното задържане на вода или задържането на вода, свързвано с менструалния цикъл или проблемите с целулита.

Предпазни мерки

Внимание за възможни загуби на минерални соли! Плодовете и зеленчуците са още по-важни. Трябва да се знае също, че диуретиците и дрениращите вещества не са ефикасни, ако редовно, през целия ден, пиете вода. Тези които са в течна форма (ампули), са за предпочитане.

Хранителни добавки, които помагат за плосък корем

„Закръгленият“ корем може да се дължи и на увеличена на места адипоцидна тъкан, но причината при доста жени е вътрешен проблем. Свързван с храносмилането (констипация, метеоризъм, киселинни). Този феномен може да бъде подсилен от различни фактори (твърде бързо хранене, абдоминално отпускане, предменструален синдром, стрес). За да може да се справим с този проблем, най-лесно е да се обърнем към хранителните добавки, които работят точно върху тази област и спомагат да се възвърнем плоския корем.

Тук откриваме ферменти и зародиши (ацидофилус, бифидус), нежни влакнини (олигофруктоза, инсулин), минерални и органични съединения (растителен въглен, манитол).

Начин на действие на хранителни добавки, които помагат за плосък корем

Те не могат да гарантират редукция на антипоцидната тъкан, локализирана върху корема, но често успяват да намалят метеоризма, като възстановяват чревната флора, подпомагат чревния транзит или директно абсорбират храносмилателните газове.

Предпазни мерки

Тези съставки могат понякога да предизвикат храносмилателни проблеми. Поради това не трябва да се забравят и пренебрегват определени съвети на диетолога – примерно бавното хранене.

Подобни статии

Най-четени