НачалоМеста и пътуванеКак да избегнете гафове, докато пътешествате?

Как да избегнете гафове, докато пътешествате?

Всяка страна си има своите традиции, обичаи, навици и култура. Ето защо можем да допуснем някои доста неприятни грешки в привидно лесното ежедневно общуване с познати и непознати в някои държави. Затова и събрахме няколко съвета и препоръки за пътуванията ви по света, дано са ви полезни.

Пътуване в Норвегия

Помните ли колко внимателни бяхте по време на изпита си за шофьорска книжка? Е, ето така трябва да шофирате в Норвегия през цялото време и дръжте волана сякаш инструкторът все още седи до вас. Карайте пасивно и не използвайте клаксона, освен ако не е абсолютно наложително (в опит да предотвратите ПТП).

Път в Норвегия

Пътуване в Япония

Избягвайте да изразявате несъгласие в обществото и се снабдете с наръчник. Учтивостта е голям проблем в Япония, има различни правила и граматика за изразяване на степени на учтивост. Вместо категорично „Не“ използвайте „Разбирам вашата гледна точка, но нека разгледаме и друга опция…“ или „Уважавам позицията ви, но ето и още едно предложение…“.

Снимка от Шинджуку, Япония

Пътуване в Италия

Всеки път, когато получите подарък, разкъсвайте хартията с ентусиазъм на малко дете. Оставянето на подаръци неотворени е истинска обида в Италия. И още – никога не подарявайте на домакините хризантеми – те са само за погребения.

Маска Венеция

Пътуване във Франция

Когато сте в асансьора с непознат, не впервайте втренчен поглед във вратата. Проведете кратък разговор, ако не искате да ви заклеймят за необщителен или дори социопат.

Асансьор Айфелова кула

Пътуване в Германия

Когато посетите бирария в Германия, в никакъв случай не сядайте на маса или място на бара, където пише „Stammtisch“ – това означава, че мястото е запазено за редовни посетители. Навсякъде другаде – дори на маса на непознати, ще бъдете добре приети.

Ресторант в Германия

Пътуване в Аржентина

Хапват ви се ядки? Пуши ви се цигара? Искате да дъвчете дъвка? Уверете се, че сте се погрижили да има достатъчно количество за всички в стаята – етикетът повелява да споделите такива дреболии с всички.

Емпанади

Пътуване в Чили

Свикнали сте, че ако някой се взира във вас за прекалено дълго и твърде очевидно, вероятно има по-специални намерения към вас, макар и това да изглежда грубо и некултурно според вас. Е, в Чили смятат това за комплимент и в никакъв случай за обида, грубост или неприятен намек.

Хора от Чили

Пътуване в Колумбия

Ако сте на вечеря с приятели, не ставайте, когато се вдигнат чиниите – очаква се да постоите малко по-дълго, иначе обиждате домакина и/или останалите гости. Освен това бакшишът е включен в сметката, така че не оставяйте още пари.

Ресторант в Колумбия

Подобни статии

Най-четени