НачалоДом и градинаКак да обърнем новите прозорци с гипсокартон?

Как да обърнем новите прозорци с гипсокартон?

С използването на нови материали и строителни техники, се появяват и нови по-добри алтернативи на старите технологии, като мазилките. Измазаните стени осигуряват класическа визия, но имат своите недостатъци. Те правят помещенията по-затворени, могат да бъдат проблемни при окачване на картини или друга декорация, и се нуждаят от повече поддръжка от гипсокартона.

Мазилката става все по-малко популярна в днешно време, и въпреки че има своето място в строителството, гипсокартонът е важен строителен компонент, който постепенно я измества. Той се използва за покриване на стени или тавани и е достатъчно издръжлив за повечето приложения на закрито. Също така, гипсокартонът се предлага с разнообразни покрития, които отговарят на различни нужди. Но работата с гипсокартон не е толкова лесна, затова е важно да знаете какво правите, ако ще го изрязвате и монтирате сами.

Когато става въпрос за строителството, може би се питате защо е за предпочитане прозорците да се обръщат с гипсокартон. Отговорът е съвсем лесен – заради многото предимства, които предоставя гипсокартонът. Той може да осигури изолация, издръжливост и по-красив завършек. Той не само изглежда по-чист от други материали, но и има по-дълъг живот – което означава, че няма да се налага да се притеснявате за нови ремонти в краткосрочен и дори по-дългосрочен план.

Съвети при обръщане на прозорци с гипсокартон

Когато се сменят стари прозорци и от външната страна всичко е измазано и обърнато, може да се направи монтаж на дограмата, така че отвън да има съвсем малко работа. Вътрешното обръщане на дограмата с гипсокартон е често срещан начин за повишаване на енергийната ефективност на помещенията. Процесът може да бъде сложен, но ето няколко съвета, за да го улесните:

  • Подгответе и почистете работната зона. Цялата рамка на прозореца трябва да бъде равна и суха. Монтажната пяна между касата на прозореца и стената трябва да бъде заравнена, без нарушена цялост. Грундирайте повърхността, където ще поставяте гипсокартона и изчакайте да изсъхне.
  • Измерете и изрежете гипсокартона. Взимат се размерите по ширина и дължина на разстоянието между касата и основата на стената навътре към стаята. Гипсокартонът се разчертава и изрязва с макетен нож.
  • Когато приготвите лепилото, ако то съхне по-бавно може да го оставите да престои малко и да започнете да работите с него след повторно разбъркване. Внимавайте, защото има бързо съхнещи лепила, при които забавянето не е желателно. Работете, като приготвяте периодично нужните количества. През малки разстояния поставяйте топки от лепилото, върху които ще монтирате гипсокартона. Разстоянието между топките лепило се запълва, чрез леко почукване на гипсокартона към стената. По този начин лепилото се разпределя равномерно и навлиза навътре в стената. Важно е да нивелирате през цялото време, за да получите повърхност с прави ъгли. При попадане на лепило върху дограмата го изчистете бързо с мокра гъба.
  • За оформяне на ъглите използвайте ъглохранители, които отново се замазват с лепило за гипсокартон. За да се оформи външен ръб, мистрията се изтегля възможно най-плътно от касата на дограмата към ъглохранителя. Слоят с лепило трябва да е добре заравнен, за да подготвите работната зона за шпакловане.
  • Шпакловайте зоната, а след това минете с фина шкурка за заглаждане. Шпакловането се повтаря един или два пъти до постигане на перфектен резултат.

Боядисване

Дали да не изберете майстор на гипсокартон?

Звучи ли сложно всичко написано дотук? Ако не искате вие да се занимавате или нямате опит – то заложете на сигурно и се възползвайте от услуги на опитен майстор за обръщане на дограма с гипсокартон. Майсторът със сигурност ще има опит и ще знае всички тънкости при самия процес, а и ще ви посъветва как да подходите и от гледна точка на бюджета.

Има много начини за поставяне на гипсокартон на дограма. Но когато искате да получите професионален резултат, най-добре е да наемете опитен майстор. Ето няколко точки, които да имате предвид, ако се колебаете дали да потърсите професионалист:

  • Надеждност на изпълнение на процеса по обръщане на прозорците
  • Гаранция за качество на услугата
  • Правилно взети мерки и коректно изрязване
  • Чудесен финиш и завършен вид
  • Използване на съвременни методи и техника

Как мислите? Дали си заслужава да работите с опитен професионалист? Има хора, които защитават двете възможности – такива, които са „ЗА“ и онези, които са твърдо против самостоятелните ремонти. В крайна сметка винаги може да опитате сами, но си запазете няколко контакта на опитни майстори за всеки случай.

Подобни статии

Най-четени