Лимони
Само един лимон съдържа повече от препоръчителната дневна доза витамин С, който помага на организма да се бори с възпаленията, укрепва костите и поддържа здравословни нива на холестерол в него. Цитрусовите биофлавоноиди в лимона имат превантивен ефект срещу развитието на ракови клетки.
Съвет: Добави резен лимон към чаша зелен чай. Проучванията показват, че цитрусовите плодове помагат за усвояването на антиоксидантите от зеления чай с до 80%.
Броколи
Малка порция броколи съдържа повече от необходимата дневна доза витамин С, който играе важна роля за поддържането на здрави кости. Същото количество, приемано редовно, може да предотврати развитието на злокачествени заболявания.
Съвет: Ако решиш да приготвяш броколи чрез загряване в микровълновата, в тях ще се запазят до 90% от съдържанието им на витамин С, докато при готвене се запазват само 66% от витамина.
Авокадо
Авокадото се различава от повечето други плодове, защото съдържа много здравословни мазнини. Те са не само кремообразни и вкусни, но и с високо съдържание на фибри, калий и витамин С.
Съвет: Разменете майонезата с авокадо, като дресинг за салата или го намажете върху препечен хляб за закуска.
Кисело мляко
Мъжете и жените на възраст между 19 и 50 години се нуждаят от 1000 милиграма калций на ден и от 1200 милиграма, ако са на 50 или повече години. Яжте храни, богати на калций, като обезмаслени или нискомаслени млечни продукти три до четири пъти на ден. Натуралното кисело мляко е храната, с която няма да сбъркате, за да си набавите необходимия калций. В 250 мл кисело мляко се съдържат 425 мг калций или около една трета от дневната доза. Добавянето на кисело мляко към диета, ще ви даде допълнително и 6-8 грама протеин.
Тиква
Антиоксидантите в тиквите поддържат кожата здрава, а калият в тях помага за понижаване на кръвното налягане.
Съвет: Обелете, нарежете на парчета и изпечете със зехтин и стръкове прясна мащерка. Добавите я към супа или я сварете и добавете малко мед при консумация. При всички начини на приготвяне няма да сбъркате и ще получите вкусно ястие. Разбира се, забравете за добавянето на бяла рафинирана захар към печената или варена тиква.
Черен шоколад
Само няколко блокчета шоколад на ден могат да понижат високото кръвно налягане. Какаото на прах е пълно с биофлавоноиди и антиоксиданти, които понижават холестерола.
Съвет: Препоръчително е да избереш черен шоколад – няколко блокчета от него съдържат 53,5 мг биофлавоноиди, докато в млечния шоколад те са само 14 мг.
Картофи
Един червен картоф съдържа 66 мг фолиева киселина (витамин B9), която е необходима за растежа и развитието на детето, а сладкият картоф е богат източник на витамин А и помага за укрепване на имунната система.
Съвет: Оставяй картофите да изстинат, преди да започнеш да ги консумираш. Изследванията показват, че когато са студени, картофите помагат за изгарянето на около 25% повече мазнини.
Сьомга
Сьомгата е богат източник на омега 3 мастни киселини, чийто прием е свързан с намаляване на депресивните състояния, сърдечните заболявания и рак.
Съвет: Редовната консумация на сьомга намалява риска от дегенерация на очните мускули, която се появява на по-късен етап от живота и може да доведе до загуба на зрението.
Орехи
Орехите съдържат голямо количество омега 3 мастни киселини, които понижават холестерола, подобряват настроението и имат превантивен ефект срещу появата на злокачествени заболявания.
Съвет: Изяждай по няколко орехови ядки след вечеря, защото те съдържат мелатонин, който гарантира качествен сън! Орехите имат и много други ползи, за които можете да прочете в статията Какви са ползите от консумирането на орехи?
Куркума
Куркумата е ярко жълта подправка, която е пълна с антиоксиданти. Съединения, наречени куркуминоиди, като куркумин, принадлежат към клас полифеноли, за които е доказано, че намаляват възпаленията е организма. Куркумата също така съдържа много манган, желязо, калий и витамин С, и може да подпомогне имунната ви система.
Съвет: Можете да използвате куркума, за да направите лате, да я добавите към къри или да я смесите в смути за закуска.