НачалоСемействоКак да се справим със злоядото дете?

Как да се справим със злоядото дете?

Един от кошмарите на всеки родител е детето му да се окаже злоядо. Стиснати устни, упорит поглед, гневно отвръщане на главата и в крайна сметка разсипана храна и пълна бъркотия. Как да се борим с това и има ли смисъл въобще да го правим?

„Ммм!”, промучава детето и отказва да отвори уста и да хапне поне 2-3 лъжички. „Боже, не знам вече какво да правя”, отпуска ръце майката. „Да си изядеш веднага всичко, че като дойда ей сега!”, прогърмява заплашително гласът на бащата от другия край на стаята. Детето се разревава и това слага край на опитите да бъде нахранено, но за сметка на това дава повод за размяна на реплики между изнервените родители.

След малко следва втори опит за хранене. Цялото домакинство се е събрало, детето е положено на централно място и изглежда три пъти по-злоядо. „Бррр, виж как прави самолетчето. Бррр, отвори устичка да кацне”, майката се опитва да балансира пълната лъжица във въздуха и при добро стечение на обстоятелствата почти не окапва. Хлапето гледа в една точка и се прави, че не чува.

Бащата изсумтява презрително, грабва лъжицата и чинията или купата, избутва майката и със слънчев тон започва да съблазнява наследника/наследницата си – „Айде, тати, виж сега едно бу–бууу, виж го как е натоварено, айде, една лъжичка да влезе в гаража и да го разтоварим!” Детето, разбира се, гледа недоверчиво, стиска още по-плътно устни и от инат започва да диша тежко. Подобна проява на характер се посреща от бащата с ръмжене: „Абе, ти ще ядеш ли най-после, бе! Яж, че…” Недоизречената закана увисва тежко във въздуха, детето с непогрешим нюх улавя момента и ревва безутешно. Бащата използва светкавично възможността и набутва до сливиците препълнената лъжица, синът/дъщерята се задавят, пулят очи, майката се развиква и ситуацията отпреди час се повтаря, умножена по две.

Трети дубъл. Описание на сцената – баба е взела нещата в свои ръце, мама и тате са изритани в ъгъла и гледат притеснено. Детето е преоблечено и сресано. Баба гребва пълна лъжица манджичка и кротко каканиже: „Айде, на баба доброто дете, айде, бабе, една лъжичка за бабааа…” Детето като по чудо отваря уста и с видим апетит облизва лъжицата. Баба мята тържествующ поглед към нещастното и низвергнато родителско тяло и продължава: „Айде сега една лъжичка за дяяядо…” Дядо обаче явно не е достатъчен стимул и хлапето сумти непокорно и клати глава. Отбива успешно всички последващи бабини атаки и накрая изплюва първата лъжица. Дори не я е глътнало…

Може да ви звучи пресилено, но е съвсем реална ситуация. И е отвратително като усещане, повярвайте ми. Готвиш, душата си влагаш в яденето на малкия калпазанин, даваш цели джакпоти от тотото за готова кухня, спазваш всички здравословни изисквания, а бандитът не ще и не ще да си отвори устата. Депресиращо е някак си. Обезкуражаващо.

В следващия миг по време на разходката тиранинът съзира пакет царевични пръчици в ръчичките на невинно наглед дете, нахвърля се върху него със самурайски крясък, отнема го, заравя пълни шепи и започва да се тъпче като обезумял. Родителите на Торанага-сама са в шок, родителите на другото дете са в шок, другото дете е в шок, най-вероятно плаче. В някои случаи се скъсва от рев, което прави нещата още по-лоши.

И защо е цялата истерия?

Ако трябва да сме най-честни, причините за злоядството не са категорично установени. Ако бяха, щеше да има мерки срещу тях. Няма. По принцип всяко дете минава през период на отричане на определена храна и не е страшно, ако вашият принц или принцеса в даден момент загърбят любимата плодова каша. Нашият син например по едно време разви негативно отношение към млякото. Добра стратегия е да предложите млякото, когато е полузаспал и пресушава шишето несъзнателно заради сукателния си рефлекс.

При по-големи деца е по-трудно. Те са по-осъзнати и напълно самостоятелно взимат решения дали да ядат или не. Чингиз хан например (това е прякорът на нашия син, защото всяка стая, в която е престоял повече от 10 мин, придобива опустошения вид на пепелище, през което преди малко е минала монголска орда) има навика да размахва пръст и да вика: „Не, не!”, когато му предложим нещо, което не му отърва. Ако не се съобразим с желанието му, обръща демонстративно всичко на дюшемето и възклицава невинно: „Аууу!” Иди се оправяй.

Детето на наши приятели е толкова специфично, че може да кара само на луканка и суджук. Веднъж хапна малко малини и кашкавал, видях го с очите си, но баба му каза, че това е изключение. А детето си е съвсем здраво, фино, красиво и е в нормите на ръст и височина по всички възможни таблици. Щом няма отклонения, защо да принуждаваме малките разбойници да се хранят насила. Все пак има някои неща, които трябва да се спазват, каквито и усилия да ни струва това. Детето трябва да има на разположение разнообразна, здравословна и витаминозна храна. Не скъпете труда си, предложете му я. Не насилвайте детето да си изяде храната в чинията, така със стопроцентова сигурност ще го отвратите от ястието, което му давате. До ден-днешен мразя фрикасе. И задължително му осигурете място да дивее и да изразходва енергията си – физическата активност е незаменима за огладняване.

Правила срещу „злоядство”

  • Избягвайте да давате храна и особено “боклуци” между храненията (също и мляко, имам познати, които не го броят за храна, дават на детето 200 г мляко между другото и после се чудят защо не иска да обядва след 1 час).
  • Давайте плодове и сокове (ама не от готовите) между храненията, около половин час преди хранене, но не и след.
  • Прескачайте хранене, ако на детето не му се яде, нищо няма да му стане, ако изтърве едно хранене.
  • Хранете се на масата, по възможност всички заедно.
  • Предлагайте малки порции храна.
  • Предлагайте храна, която детето обича.
  • Разредете храненията, така че детето да има възможност да огладнее достатъчно.
  • Правете достатъчно разходки на чист въздух и играйте до пълно изтощение.
  • Никога не прилагайте насилие при хранене. Като не иска – не иска, и толкова.
Подобни статии

Най-четени