НачалоСемействоХрани и напитки, които да избягвате по време на бременност

Храни и напитки, които да избягвате по време на бременност

Напълно естествено е, че бъдещата майка би искала да има за своето дете всичко най-добро. Именно за това в периода на бременността, много жени се отказват не само от вредния навик да пушат, но и коренно променят своя начин на хранене.

Хубавият сандвич с горещото кафе на закуска е заменен с обогатена на витамини каша със свежи продукти; хот догът и пицата на обяд се заменят с питателна храна с много зеленчуци, а вкусната торта се заменя с кисело мляко.

Хранене по време на бременността

Знаете ли какви продукти би следвало да избягвате? Това е толкова важно, колкото да определите и полезните ястия. Тези знания ще ви помогната да осигурите на вас и на вашето дете най-здравословния начин на хранене.

Избягвайте говеждото месо и вредните храни

Морски продукти

Морските продукти са прекрасен източник на протеини и желязо. Те влияят много добре на ръста на детето и стимулират развитието на мозъка. Някои риби и ракообразни обаче (омари), съдържат и опасно количество живак. Високото ниво на живак в организма на майката може да предизвика изменение в нервната система на детето. Колкото по-голяма и възрастна е рибата толкова повече живак съдържа.

Месо и дивеч

По време на бременността, изменението в метаболизма и кръвообращението могат да предизвикат риск от бактериално отравяне. В този случай реакцията на организма ще бъде по-болезнена отколкото при не-бременна жена. Това се случва рядко, но все пак може да засегне организма на детето.

Неизпечено месо

За да избегнете хранителните отравяния гответе добре месото преди да го поднесете на масата. За известно време забравете за домашни салами и колбаси, бъдете внимателни с хотдога и месните сандвичи – те могат да бъдат източник на листериоза. Избягвайте полуизпечените кюфтета и пържоли, и най-вече полуизпеченото телешко месо. В страни, като Франция, изследванията за токсоплазмоза са задължителни за бременните жени, поради честата консумация на полуизпечени меса.

Кафе по време на бременност

Вредата от консумацията на алкохол по време на бременност е добре известна и жените, които са отговорни към своето бъдещо дете, спират консумация по време на бременност и докато кърмят бебето. Но какво да кажем за кафето?

Горещо кафе

Неотдавна, учени от университета Leicester проведоха изследване, което се опитва да установи връзката между употребата на кафе по време на бременност и възникването на левкемия у новородените.

Целта на изследването е да се изясни възможната връзка между употребата на кафе и изменение в ДНК на детето, което довежда до възникване на левкемия. Това изследване е много важно, тъй като дава информация на бъдещите майки за възможните рискове от наглед безобидната консумация на кафе.

Въпреки, че в хода на изследването твърда връзка между употребата на кафе и левкемията не е установена, доказано е, че ако на фона на прекалената употреба на кафе се появи още, например, инфекция, това значително увеличава вероятността за проблеми при новородените. Възможно е, такъв резултат да е свързан с това, че кафето свободно прониква чрез плацентата и въздейства на още нероденото дете.

Списък с продукти, които бременната жена трябва да избягва

  1. Продукти, образуващи токсини: консерви, продукти с добавени оцветители, мляко с дълъг срок на съхранение, повторно замразени и размразени продукти, многократно претопляни ястия и продукти, различни горчиви и люти сосове.
  2. Продукти с високо съдържание на захар и дрожди: алкохол, сладолед, газирани напитки
  3. Окислителни продукти: черен чай, кафе, шоколад, месо в големи количества
  4. Продукти с голямо съдържание на животински калции: в последния триместър е желателно да се избягват млечните продукти
Подобни статии

Най-четени