Не си тръгвайте от Ирландия, преди да сте опитали…
- Ирландски яхнии
Готвенето в един съд, не е по-просто от ирландските яхнии. По традиция приготвени с овнешко месо, лук и картофи (добавянето на моркови, може да бъде несъвместимо). С цел избягване, яхнията да е твърде водниста (ужас от детството, на много от нас), някои рецепти препоръчват, да се добави ечемик, запръжка или нарязани картофи. Други оставят яхнията да къкри, докато се изпари водата. В днешно време, най-често може да срещнете ирландската яхния, приготвена с агнешко с много билки – като мащерка, магданоз и дафинов лист, които придават дълбочина на вкуса.
- Колканън и Чамп
Картофите сформират ирландската диета, след като са въведени от Новият Свят през късния XVI век. Населението на Ирландия, процъфтява, чрез този евтин и изобилствен източник на храна. По-късно е унищожен, след като реколтата от картофи е засегната от листни въшки през XIX век. Картофите са все още в основата на много ястия и традиционни рецепти, които са популярни и до днес. Колканън се състои от класическо картофено пюре, зеле и масло (или сметана), овкусени с пресен лук. Чамп е подобно. Картофено пюре с пресен лук, мляко и масло.
- Черупчести храни
Ако посещавате Ирландия, извън летния сезон, шансовете да видите слънце, са много малки. Плюсът е, че ще можете да пирувате с едрите стриди (Ostrea eduli), чийто сезон е септември. Ще имате възможност да посетите Фестивалът на стридите в Галуей. Черупчестите храни изобилстват в ирландската кухня. От най-различни видове миди, до скариди, които имат посветен на тях фестивал в Хоут.
- Боксти
Картофени кнедли, картофени палачинки и картофен хляб са всичко, което описва боксти. Някои казват, че името произлиза от ирландската фраза arán bocht tí, което означава „хлябът на бедните“. Рецептата е настърган суров картоф с намачкани картофи, смесени с брашно и сол, сварени и изпържени в масло („боксти кнедли“); добавени към тесто за палачинки и след това изпържени („боксти на тиган“); или добавени към тесто за палачинки, изпечени в тава за хляб и след това изпържени на филии („боксти на фурна“). Без значение, кой начин сте предпочели, бокстито си отива с почти всичко. Опитайте с бекон и яйца или пушена сьомга и сметана за гарнитура.
- Варен бекон и зеле
Варените бекон, зеле и картофи, може да не ви звучат особено апетитно, но са дългогодишен семеен фаворит. По традиция, соленото свинско – месото от плешката на прасето, се кисне за цяла нощ (зависи колко обезсоляване е било нужно), преди да бъде сварено. Зелето се добавя в последните 10 минути. Най-често се сервира с мек сос от магданоз.
- Содена питка
Всяко ирландско семейство, има ръчно написана, собствена рецепта за содена питка. Някои я предпочитат сладка, с лъжица мед, захар или сушени плодове. Други я предпочитат поръсена със семена, трици или овес, за укрепване на здравето. Или със сладък сироп. Независимо от предпочитанията, основните съставки не се променят (содата бикарбонат и мътеницата, са естествени набухватели и към тях се добавя брашно). Яде се нарязана на филийки, щедро намазани с масло.
- Пушена сьомга
Пушената сьомга е другото, което задължително трябва да опитате. Опушената на дъб сьомга, както и необичайната опушена на торф сьомга си заслужават да бъдат опитани.
- Черна и бяла наденица
Ирландците не са единствените, които са открили изкушението на черната наденица (свинско месо, сланина и кръв, смесени с ечемик, лои и овесена каша, в силно подправена наденица). Бялата наденица(подобна, но без кръвта) е по-рядко срещана по света, но ирландската закуска не би била пълна, без парче и от двете. Освен за закуска, черната наденица се среща и в менюто на много ирландски ресторанти. Може да се сервира със сотирани миди, в крокети, под поширани яйца, в салати, ризото и като гарнитура към супа.
- Кодъл
По традиция, името на дъблинското ястие на работническата класа, произлиза от бавното къкрене на съставките в яхнията. Остатъкът, в края на седмицата, се запича на фурна за няколко часа, с парчета свинска наденица, резени бекон, картофи и лук. За направата на подобрена версия, използвайте висок клас свинска наденица и бекон. Сервирайте със соден хляб, за да си топите и от соса.
- Бармбрак
Ентусиастите приготвят този плодов-чаен хляб през цялата година и го сервират задушен с масло, с чаша чай като следобедна закуска. На Хелоуин, в парчето си може да откриете късмет, който се смята, че разкрива бъдещето: парче парцалче е за лош късмет или бедност, пръстен – вещае сватба, грах – че няма да се омъжите, през идната година; монета – символизира богатство, а пръчката предсказва кавги. Стафидите, захаросаната кора (понякога накисната в черен чай или уиски) и смесените подправки, всички те отиват в микса.